Circulair geld

Floris Mokveld
dinsdag 19 januari 2021
Op 18 januari hielden we onze Impactavond over hoe je geld duurzaam kunt laten rollen en duurzaamheid positief kunt beïnvloeden via geld. Mij was gevraagd om kort wat te vertellen over circulair geld. In de PDF die is bijgevoegd vind je de presentatie die ik gegeven heb. Daarin zie je dat Circulair geld wordt ondersteund door software van Circuit Nederland en Stro. Een app, een betaalomgeving, alles is klaar om jouw circulaire geld te ontvangen of uit te geven. Iedereen kan mee doen. In onder andere Utrecht, Alkmaar, Arnhem en Breda zijn er al lokale geldkringen waarin van dit circulaire geld gebruik gemaakt wordt. Geld dat zonder rente wordt beheerd en uitgegeven. Best een groot verschil met gewone euro's. Ook ondernemers kunnen onder voorwaarden geld zonder rente lenen. Dit is een reden waarom bijvoorbeeld in Sardinië dit circulaire geld naast de euro wordt ingezet. 6000 bedrijven bedrijven daar business met hun eigen circulaire geld. Geld dat wordt uitgegeven draait zesmaal rond in de lokale economie voor het naar het buitenland wegvloeit. Wat een impact. Met het oog op de samenleving na Corona is het wellicht toch goed eens met elkaar te gaan nadenken of we in onze omgeving niet ook van de voordelen van dit systeem moeten gaan profiteren! Voor een goed actief lokaal circulair geld systeem zijn wel 300-1000 deelnemende ondernemers nodig, dus best een flinke weg te gaan.

In Midden Limburg hebben we (nog) geen lokaal circulair geld. Wel kan je als ondernemer of particulier meedoen met de Uniteds van United Economy. De link zit in de presentatie. Het aantal bedrijven waar je je geld kunt uitgeven groeit, maar is nog beperkt tot een aantal duurzame koplopers als MudJeans, Paperwise, Greenchoice, Kyotolease, Ecocoatings. Kijk maar eens op de site van United Economy (www.UnitedEconomy.nl).

In de presentatie wordt ook het idee van Primaflow getoond, een idee uit 2018 waarin we het scheiden van afval wilden belonen met lokaal circulair geld. Geld dat alleen in de regio bij deelnemende bedrijven en gemeenten kan worden uitgegeven en zo de lokale en duurzame economie kan steunen. Het filmpje is gezien de discussie over de nieuwe manier van afvalophalen in Roermond en omliggende gemeentes best actueel, zelfs al is het twee jaar geleden ingesproken. Alle gemeentes moeten voldoen aan de strenge richtlijnen tot verminderen van het restafval. Pieter en ik zijn er nog steeds van overtuigd dat dit systeem echt voordelen biedt boven de huidige manier van afval inzamelen. Wel innovatief, dat is waar. Veel kijk- en leesplezier.

Bijlage (klik om te downloaden):
Meer informatie:







Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!