Dank je wel 2022

De Omwentelaars
vrijdag 6 januari 2023, door Janneke Postulart
In deze vakantieperiode is het tijd om terug te blikken. Wat heeft 2022 ons gebracht en waar zijn we dankbaar voor?

Het mooiste compliment dat we misschien wel konden krijgen is dat steeds meer mensen zich Omwentelaar noemen. Niet alleen via de website, maar ook in social media posts en bij voorstelrondes. Het is een gevoel wat niet zomaar in een paar woorden te vatten is. Bezig zijn met een beweging, blijven werken aan die nieuwe toekomst waarin de aarde en al het leven erop niet wordt weggecijferd voor eigen gewin.

Het was een heel veelzijdig programma dit jaar. Een programma waar we heel trots op zijn dat we het samen maar weer voor elkaar gekregen hebben. Waar veel mensen weer veel uren hebben gespendeerd om mee te organiseren, mee te doen en mee te helpen. Het was ook een jaar waarin verschillende Omwentelaars ook veel tijd staken in de opbouw van De Groene Transformator in Roermond. Het wordt de fysieke locatie waar initiatieven geboren kunnen worden, waar bestaande initiatieven een plek hebben om door te bouwen en waar kruisbestuiving makkelijker kan plaatsvinden. De bewegingen die we juist in deze tijd zo hard nodig hebben om hoop vast te houden. Tijdens de themamaand ‘Maand van de Duurzaamheid’ experimenteerden we al om samen met De Groene Transformator activeiten te organiseren.

Er waren mensen die ons weken/maanden na een excursie of impactgesprek aanspraken dat het ze geraakt had. Dat ze stappen nemen en ermee aan de slag zijn gegaan. Het is hartverwarmend om dat terug te horen en het geeft extra energie om door te blijven gaan. Ook zagen we dat Omwentelaars elkaar vonden en samen aan de slag gingen.

Tegelijkertijd zijn we ook zoekende om nog meer impact te kunnen maken, net zoals de biodiversiteit excursie. Omwentelaars Dion en Joost zijn nog steeds met de Gemeente Roermond in gesprek om samen stappen te nemen in bijvoorbeeld een aangepast maaibeleid. Minder maaien, waardoor er meer ruimte is voor biodiversiteit. We zoeken naar manieren waardoor het steeds makkelijker wordt om ecocentrale samenleving ook in de praktijk te brengen.

Een opsomming wat we afgelopen jaar hebben gedaan;

- We organiseerden in januari een impactgesprek over deelvervoer. Ervaringen werden uitgewisseld en Jan de Kock sprak over Coöperatie Auto -> https://www.cooperatieauto.nl
- Dion Nijskens zette zich weer voor de volle 100% in voor de opruimacties. We hebben weer ruim 200 vuilniszakken met afval opgeruimd langs de Maas afgelopen winter tijdens 2 opruimacties. Dit mede met hulp van de Reddingsbrigade. Zonder hen, hadden we veel afval nooit op 1 verzamelplek gekregen.
- In mei stond plantaardig eten centraal. We kregen veel positieve reacties op dit impactgesprek en op de kookworkshop. Het impactgesprek was uitgebreid met een feestelijk proeverij. Meer dan 10 Omwentelaars hielpen mee in de organisatie. Tijdens de kookworkshop waren we welkom bij middelbare school Wings. We konden 20 mensen een kookworkshop aanbieden. Met 6 personen hebben we deze workshop begeleid. Later hebben we de kookworkshop herhaalt met de leerlingen van Wings. Ook de leerlingen waren erg enthousiast!
- In juni stond biodiversiteit centraal. Renata Bruinsma (ecologe) sprak over biodiversiteit in de tuin en Marion Buurmans (Gemeente Roermond) sprak over een geveltuin, een boomspiegel adoptie en een groenadoptie. Carla de Groot vertelde over het initiatief WeGreenTheWorld. Ook gingen we op excursie om in Roermond om op zoek te gaan naar kansrijke stukken waar groenbeheer laagdrempelig het beheer aangepast kan worden, waardoor de biodiversiteit verhoogd.
- In juli deden we mee met PeukMeuk en haalden we in de brandende zon ruim 12.000 peuken van straat rondom het station en stationsplein.
- Ook schreven we in juli op een prachtige plek bij kasteel Aerwinkel een liefdesbrief aan moeder aarde. Ludo bracht ons vooraf met meditatie, klanken en 4 aarde oefeningen van onze dagelijkse leven naar de plek en onze verbinding met de aarde.
- In oktober organiseerden we een impactgesprek over De Verborgen Impact tijdens de Maand van de Duurzaamheid van De Groene Transformator (DGT). Ook organiseerden we met Natuur en Milieufederatie Limburg en DGT de Nacht van de Nacht.
- Op 4 november deden we mee met onze eerste natuurwerkdag in samenwerking met de werkgroep Driestruik. In een prachtig natuurgebied achter de gevangenis van Roermond zijn de effecten van stikstof pijnlijk zichtbaar. Om het natuurgebied enigszins in stand proberen te houden zijn veel helpende handen nodig. Hou vooral de agenda in de gaten, want werkgroep Driestruik zet alle werkdagen op de agenda en kan de hulp heel goed gebruiken.
- In november stond kleding centraal. Esther Jubbega, kledingontwikkelaar in de confectie-industrie, nam ons helemaal mee in de wereld van kleding. Haar boodschap was vooral om kleding weer te gaan waarderen en het kleermakersvak te zien als een echte ambacht. Ook gingen we langs bij het Textielsorteercentrum van Het Goed in Schijndel. Daar verwerken ze maar liefst 3,5 miljoen kledingstuks per jaar.
- Ilse verzorgde 10 prachtige wandelingen afgelopen jaar in verschillende natuurgebieden, in alle seizoenen. In 2023 gaan we dezelfde wandelingen herhalen. Het waren mooie ochtenden waarin Quality time voor elkaar en de ons omringende Natuur voorop ontstond.
- Peggy organiseerde de laatste Omwentelaars activiteit van het jaar door mee te doen met The Walk, samenlopen voor Antarctica. We liepen een mooie ronde bij Asselt.
- Er zijn in december nieuwe coördinatoren bij de kledingruil aangesloten. Ook broeiden er meteen nieuwe ideeën in samenwerking met De Groene Transformator. Zodra dit meer vorm krijgt, komen we bij jullie erop terug.
- We werden geïnterviewd door de plaatselijke televisie, de kinderen stonden met de opruimactie aan de Maas in kinderkrant het Roertje en verschillende media namen onze aankondigingen over waarvoor we heel dankbaar zijn.

We hebben genoten van dit jaar en we gaan weer vol energie 2023 in. Hopelijk zien we je snel weer!










Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!