De Omwentelaars
zaterdag 12 februari 2022, door Janneke Postulart
1 miljard kledingstukken. Zoveel gooien we in Nederland elk jaar in de kledingbakken om plaats te maken voor een nieuwe lading fast-fashion. 100 miljard kledingstukken worden er elk jaar weer geproduceerd, door voornamelijk de fast-fashion industrie. Maar wat gebeurd er eigenlijk met de kleding die we wegdoen? Spoileralert: het zorgt voor een enorme stapel afgedankt afval in Afrika, waar ze niet de capiciteit hebben tot het verwerken ervan en enorme afvalbelten met polyester kleding in de natuur terecht komt.
De oplossingen liggen voor de hand.
1. Draag je kleding ‘op’. De meeste kledingstukken worden maar 5-7 keer gedragen voordat het wordt afgeschreven en in een kledingbak terecht komt.
2. Ruil je kleding die je niet meer draagt. Door deze grote problematiek is de kledingruil van start gegaan in Roermond en Roerdalen, maar ook op veel plekken elders in het land. Aanmelden voor Roermond en Roerdalen kan via deze website https://deomwentelaars.nl/kledingruil
3. Koop tweedehands. We verdrinken in de hoeveelheid kleding die er op dit moment al is.
4. Koop alleen wat je écht nodig hebt, en dan van een duurzaam merk met een goede kwaliteit, zodat je kledingstuk zo lang mogelijk meegaat.
Juul Jeurninck-Janssen zei op 27-03-2022 om 21:21 uur
Hallo allemaal,
Laatst heb ik deze documentaire bekeken. En ik moet zeggen dat ik geschrokken ben van wat er met onze kleding gebeurd. Je denkt goed te doen door ze in een kledingbak te stoppen… maar niets is minder waar. Nu heb ik toch een vraag. Ik heb aardig wat textiel/kleding die niet meer geschikt is om te dragen (want anders geef ik het door) maar ik heb geen idee waar ik ermee naar toe moet. Iemand een idee?
Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!