De wijze lessen van kledingsorteercentrum Het Goed Schijndel

De Omwentelaars
vrijdag 18 november 2022, door Janneke Postulart
Je kent het wel; je hebt kleding met een gat erin, mag dat wel in de kledingbak? Of afgetrapte schoenen van de kinderen. Wat ga je ermee doen? Bij het restafval of in de kledingbak? Of je hebt kleren die nog in goede staat zijn waar je stiekem best wel aan gehecht bent, komt het dan nog op de juiste plek terecht?

Hieronder volgt een heel verhaal; maar de korte samenvatting is:
- Draag je kleding op of probeer het te ruilen in de omgeving met iemand anders. (Kledingruil is een heel mooi voorbeeld van oplossingsgericht denken)
- Je mag vrijwel alle kleding inleveren bij het inleverpunt van Het Goed, ook als ze stuk zijn. Alleen kleding met verf of olievlekken kunnen niet hergebruikt worden. Je behoudt daarmee de meest transparante lijn en je helpt mensen aan nuttig werk.
- De kleding die je koopt bij het Goed, zorgt dus voor werkgelegenheid voor veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt én je footprint is veel kleiner dan bij nieuwe items. Want beter dan recyclen, is goede kledingstuks gewoon dragen.

Waarom gingen we naar Schijndel?
Wij waren benieuwd wat er met de kleding gebeurd zodra je deze weg doet. Voorop gesteld staat dat het er helemaal aan ligt wáár je de kleding weg doet en bij welke inzameling. Want als er vaak iets niet transparant is, is het wel de weg die kleding aflegt als je ze inlevert bij een gemiddelde kledingbak. Deze kleding gaat vaak naar de handelaren en de kleding die ze niet goed genoeg vinden, verkopen ze weer door. Waar het dan heen gaat, is vaak onbekend.

Tegen deze vraag liepen ze bij kringloopwinkel het Goed in Schijndel 5 jaar geleden ook tegenaan. En niemand had een goed antwoord. De oplossing die zij zagen; werken aan een volledig transparante manier van textielverwerking vanaf het moment van binnenkomst, tot het einde van het traject. Hoe ze dat doen? De wijze lessen van vandaag lees je grotendeels terug in deze post!

Vijf jaar geleden begonnen 6 mensen om de textielsorteerlijn anders in te richten. Inmiddels werken er in Schijndel 150 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en verwerken ze in Schijndel jaarlijks 1 miljoen kilo(!) kledingzakken. Dit komt neer op grofweg 3,5 miljoen kledingstuks. In de omliggende 10 gemeenten staan ongeveer 60 kledingbakken die 2-3x per week geleegd worden en ontvangen ze ook bijv. de ingezamelde kleding van Het Goed in Roermond. Daar mag je dan ook alle kleding inleveren, met als enige uitzondering kleding met olie- of verfvlekken. Deze kunnen ze niet meer verwerken. Alle kleding, kapot of zo goed als nieuw, is hier van harte welkom! Schrik niet; jaarlijks verdwijnt nog steeds 2/3 van alle kleding bij het restafval. Hergebruik is daarmee per direct onmogelijk. Het inleveren bij Het Goed helpt dus echt enorm! De kleding van Roermond wordt verkocht aan Het Goed in Schijndel, waarna ze op bestelling gesorteerd en geprijsd weer inkopen. Daarvoor doen ontzettend veel mensen heel nuttig werk.

Voor ons was het in Schijndel gelijk duidelijk waarom kleding in dichte zakken aangeleverd dient te worden. De meeste bakken waren netjes gevuld met volle vuilniszakken, maar er was ook een voorbeeld van een bak waar alles onoverzichtelijk door elkaar heen lag. Het kost dan veel meer werk om het goed uit te kunnen gaan sorteren en de kleding is veel minder goed beschermt in de bak zelf voor bijv. weersomstandigheden. Dus knoop de schoenen aan elkaar en gebruik een goede, stevige zak die goed dicht kan.

Bij de eerste tafel wordt de eerste grove sortering gedaan. Helaas vinden ook nog steeds een aantal mensen dat ze luiers, pennen, kunstgebitten, maar zelfs ook slachtafval of heroinespuiten in de kledingbakken kunnen gooien, vaak vermomd met kleding erom heen. De mensen die als eerste de zakken optrekken komen dus vanalles tegen, maar gelukkig vooral veel zakken met gewoon kleding die uit de kast is gehaald. De eerste grove sortering wordt gemaakt en de kleding die er niet gelijk stuk uitziet gaat door naar de volgende ronde. Het afval wat er tussen zat is er in deze fase ook uitgefilterd.

In de tweede fase, aan de andere kant van de winkel, gaat het door de eerste voorsortering. Er wordt weer grofweg gekeken naar de staat van het kledingstuk. Op de band komt de kleding voorbij en verschillende mensen sorteren. Dan gaat het door naar de volgende sorteerfase. Hier wordt heel kritisch naar het kledingstuk gekeken. Ook wordt het vanaf hier gesorteerd op man, vrouw, kind of accessoire.

De volgende ruimte is prikkelarm. De mensen die minder goed tegen veel drukte om zich heen kunnen verdragen, vinden hier hun plekje. De kleding wordt gesorteerd op type artikel en wordt geprijsd. Op dit moment lopen pilots met Zeeman Nederland om ook in de winkels van Zeeman kleding te gaan verkopen die hier binnen komt. De Zeeman in o.a. Maastricht doet mee met deze pilot. Kijk voor meer info op https://www.zeeman.com/resale

Uiteindelijk blijkt maar 14-16% van de kleding die binnenkomst geschikt te zijn voor de verkoop in de winkels van Het Goed of bij de Zeeman. Het grootste gedeelte van de omzet van de winkels van Het Goed komt uit de kledingafdeling, zo’n 80%. Van alle kleding die in de winkel terecht komt wordt ongeveer 10% alsnog niet verkocht.

Inmiddels is er ook een nieuwe techniek op de markt; een scanner die kan uitlezen hoe de productsamenstelling is. Hiermee komt recyclen echt in een nieuwe fase. Het blijkt namelijk dat het vaak niet klopt wat er op het label staat qua materiaalgebruik. Helaas is er amper controle op en komen de meeste bedrijven er tot op heden mee weg.

De gesorteerde kleding die ongeschikt is voor de winkel gaat grotendeels weer terug naar de oorsprong; er worden weer vezels van gemaakt en het gaat terug naar het maakproces. Van textiel dag echt is afgeschreven worden bijvoorbeeld weer mooie tassen of telefoonhouders van gemaakt.

Sommige mensen vinden de tweedehands kleding in de winkel vrij duur. Het is goed om je dan te beseffen dat er wederom een peleton aan mensen heeft gewerkt om dat kledingstuk van de kledingbak weer netjes terug aan het rek te krijgen. Er hangt een fijne sfeer bij het centrum in Schijndel, waarbij de mensen gewaardeerd worden voor het werk dat ze doen. Het is zeer belangrijk werk om zo lang mogelijk een kledingstuk te blijven waarderen en een nieuwe kans te geven. Binnen het sorteercentrum wordt er helder gekeken naar de mogelijkheden van de betreffende medewerker, zodat iedereen nuttig en passend werk heeft. Al het werk doet ertoe. Dus ook daar draag je aan bij als je een kledingstuk bij Het Goed koopt.

Wat werd er nog meer vertelt;
- inmiddels hebben 17 kringloopwinkels zich aangesloten bij een coöperatie om een kledingrecycling naar volgend level te dragen.
- Er loopt nu een proef om goede kleding te verschepen naar Afrika. Daar staat een balenpers bij, zodat er een gelijke hoeveelheid kleding die niet wordt gebruikt, terug gestuurd kan worden voor recycling. Netto komt er dan niet meer kleding het land in.
- Kleding die echt in goede staat is, kan ook naar de kledingbank Limburg. Marleen van Rijnsbergen was ook aanwezig en nodigde ons uit voor een rondleiding in Maasbracht bij de kledingbank. Daar gaan we natuurlijk graag op in!
- Theo Stassen van Het Goed in Roermond nodigde ons in Roermond uit voor een algemene rondleiding bij Het Goed. Ook daar gaan we natuurlijk graag op in! Wordt vervolgd.

Tot slot bedanken we graag Pieter Reus voor het leggen van de contacten, Ad Vogels en Jos Habets voor bevlogenheid waarmee ze het verhaal hebben vertelt en dat we welkom waren bij de sortering. We zijn weer veel wijzer geworden.








Reactie(s)


Juul zei op 21-11-2022 om 07:52 uur
Het was een super excursie. Erg blij dat ik ben mee gegaan. Ik heb een duidelijk antwoord gekregen op mijn vraag “wat moet ik moet kleding doen, als ik het niet meer draag”. Ook echt super om te merken dat er al zoveel aan recycling wordt gedaan en dat er elke dag geïnnoveerd wordt.
Bedankt voor de organisatie.


Jeanne Postulart zei op 21-11-2022 om 09:56 uur
Heel duidelijk artikel.Wat ik vooral heel goed vind dat kleding die naar Afrika gaat en niet gebruikt wordt weer retour komt.Jammer dat ik niet mee kon.
Jeanne Postulart

Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!