Het burgerberaad, de stand van zaken - Bijeenkomst 21 mei in de Groene Transformator met Thomas Schäfer

Johan de Wal
donderdag 17 april 2025
Burgerberaden schieten als paddenstoelen uit de grond. Het zijn er intussen ruim zestig in Nederland. Maar wat werkt en wat niet? En is een burgerberaad iets voor de gemeenten in Midden-Limburg? Of voor de provincie Limburg?

Ontdek het zelf. Kom 21 mei naar een interactieve avond in Roermond over burgerberaden met specialist Thomas Schäfer uit Maastricht. Hij geeft een presentatie over de stand van zaken en gaat in gesprek met de zaal. Over de afgehaakte burger. De valkuilen van burger- of inwonerparticipatie. En over de vraag of burgerberaden de democratie uithollen.

Evaluatie van Burgerberaad Maastricht

Thomas Schäfer evalueerde de burgerberaden van Maastricht en Gelderland. Hij is voorstander van vernieuwing binnen de democratie, met een focus op burgerberaden als middel om de band tussen burgers en politiek te versterken. Ook is hij voorstander van een transparantere overheid door inzet van digitale platforms en nieuwe technologieën.

Gratis bijeenkomst in Groene Transformator

Iedereen is welkom tijdens de bijeenkomst 21 mei. De avond is in elk geval interessant voor raads- en commissieleden, wethouders, Statenleden, ambtenaren, scholieren en studenten uit Midden-Limburg. De bijeenkomst is in de Groene Transformator, Bredeweg 10z, 6042 GG Roermond, en duurt van 19.30 - 21.30 uur. De zaal gaat open om 19.00 uur. Toegang is gratis.

‘‘Gewone mensen’ meer en beter laten meedenken.

De organisatie is in handen van Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond. Deze groep betrokken burgers wil graag dat iedereen in Roermond meetelt en meedoet. Nu wordt in veel gevallen over de hoofden van mensen beslist. Inspraak is vaak niet meer dan een rituele dans, schijnbaar vooral bedoeld om bezwaren weg te nemen.

Problemen oplossen die lang onoplosbaar leken

Een burgerberaad is een democratisch gereedschap om mensen meer en beter te betrekken bij plannen maken en bij de uitvoering. Met een (volwaardig) burgerberaad kunnen grote, omstreden problemen worden opgelost die lang onoplosbaar leken, zo leert de praktijk.

Nieuwe oplossingen, uitgevoerd met brede steun

De kracht schuilt - naast een specifieke opzet en uitvoering - vooral in het feit dat ‘gewone mensen’ meedoen. Burgerberaden zijn intensief en zorgen vaak voor innovatieve oplossingen. Verder is belangrijk dat er door de politiek altijd wat met de oplossingen van een (volwaardig) burgerberaad wordt gedaan.

Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond

Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond is sinds 2020 actief. Via overleggen, lezingen, een workshop en publiciteit heeft deze groep al honderden mensen geïnformeerd en enthousiast gemaakt voor het middel burgerberaad.

Zo voerde de groep gesprekken met de ambtenaren, raads- en commissieleden en wethouders van Roermond. Dit resulteerde in een notitie voor de Roermondse politiek. Ook zijn diverse voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. De initiatiefgroep leverde geschreven inbreng voor de Roermondse participatienota. Verder werd een succesvolle workshop verzorgd tijdens een dag over burgerparticipatie van Burgerkracht Limburg in Heerlen.


Wanneer: 21.05.2025, 19:30u - 21:30u
Locatie: De Groene Transformator, Bredeweg 10z, 6042 GG, Roermond
Kosten: Gratis







Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Naam


Email


Uw reactie











Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!