Introductie: Tuinderij 't Mooshöfke

Carolien Caspers
vrijdag 8 april 2022
De afgelopen maanden heb ik met veel plezier, en ook wel met wat spanning, gewerkt aan het opstarten van dit initiatief. Het idee om land te pachten en een kleine CSA* tuinderij te starten is gaandeweg gegroeid en de afgelopen 2 jaar in een stroomversnelling geraakt. De tuin ligt tussen Roermond en Asenray in, dichtbij Thuserhof.

Doordat met periodes bijna niets meer kon doorgaan, kreeg ik meer tijd om te lezen, leren en tuinieren. Ik leerde over zaad- en voedsel soevereiniteit (via bijv. Aseed Europe), tuinieren zonder dierlijke mest of slachtafval (plantaardige/vegan landbouw), het belang van de bodem, consent en solidariteit. In de agro-ecologische landbouw doorkruisen veel (voor mij) belangrijke sociale en maatschappelijke thema’s elkaar zoals bijvoorbeeld feminisme, dierenrechten, anarchisme, anti-onderdrukking en (klimaat)rechtvaardigheid.

Ik heb de afgelopen jaren, na het afronden van een opleiding Biologie in Nijmegen, het voorrecht gehad ervaring op te doen in/met de agro-ecologische beweging. Via bijeenkomsten van bijvoorbeeld Toekomstboeren, boeken, activisme bij verschillende dierenrechten- en milieuorganisaties, inspirerende personen zoals Vandana Shiva en de Zapatistas, symposia, tuinderij bezoeken en via verschillende theorie- en praktijk cursussen over permacultuur, voedselbossen, market gardening en agro-ecologie.

2022 wordt een uitprobeerjaar voor mij, de beste leerschool blijft voor mij de praktijk: door het al doende te leren. Vanaf mei tot eind oktober kun je als oogstdeelnemer wekelijks biovegan** groentepakketten (gemiddeld 6/7 groentesoorten) krijgen, er is plek voor max 30 personen. Op basis van solidaire vergoeding***, waarbij er geen vaste prijs is.

Ik ben nog bezig met een website (https://mooshofke.nl/) en aanmeldformulier, die hopelijk over een paar dagen compleet online staat. Ook wil ik deze maand voor geïnteresseerden nog een of twee online info-sessies houden en rondleiding op de tuin geven, data volgen nog. Deze zal ik hier delen in een volgend bericht.
Als je eerder wil komen kijken, los van die data kan dat ook, stuur me dan ook even een bericht via mijn contactgegevens of info@mooshofke.nl.

En als toelichting op het plaatje rechtsonder: het is een mengsel van vreugde, actieve hoop (https://www.activehope.info/), cynisme, gezonde zelfspot, twijfel, verdriet en een hele mix aan andere gedachten en gevoelens die bij mij de revue passeren gezien de hedendaagse realiteit en toekomstperspectieven. Als ik met de tuin bezig ben overheersen met name die eerste twee van het lijstje.

Als je tot hier hebt gelezen, dan vind je het denk ik ook leuk om Tuinderij ’t Mooshöfke te volgen via facebook en/of instagram :).
https://www.facebook.com/Mooshofke.Roermond
https://www.instagram.com/mooshofke.roermond/

---------
*CSA staat voor community supported agriculture oftewel gemeenschapslandbouw, https://csanetwerk.nl/wat-is-een-csa/. Kernwoorden: korte keten, samen, opbouw van bodemleven, biodiversiteit, gemeenschap, solidair. Intussen heb ik veel CSA tuinderijen bezocht en bekeken, allemaal zijn ze weer iets anders opgezet, afhankelijk van de tuinder(s), idealen en lokale context. Ook hierin dus een rijke diversiteit!

**Biovegan volgt principes van biologische landbouw maar dan zonder input van bijvoorbeeld dierlijke mest of slachtafval. Ik gebruik ook geen bestrijdingsmiddelen/gif. De plantaardige input van voedingsstoffen/organisch materiaal komt via bijvoorbeeld groenbemesters en natuurcompost. Meer info op https://www.biocyclische-veganlandbouw.org/

*** Deze tuinderij werkt met solidaire vergoeding. Mensen die minder te besteden hebben dragen minder bij, mensen die meer te besteden hebben dragen meer bij. Ook helpt dit bij het creëren van een eerlijk loon voor voedselproducenten.

Korte Nederlandse documentaire over solidaire betaling:
https://www.youtube.com/watch?v=5mKjggqKBdg
NRC artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/06/gunnen-we-de-boer-van-de-biokrat-minstens-het-minimumloon-a4075875.

Meer informatie: mooshofke.nl
Locatie: Thuserhof, AsenrayReactie(s)


Ilse Meelberghs zei op 08-04-2022 om 12:43 uur
Zo leuk Carolien!


Juul Jeurninck-Janssen zei op 09-04-2022 om 19:47 uur
Waaw!!! Ik kijk uit naar het webinar

Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Word jij onze nieuwe penningmeester?
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!