Natuur beleven

De Omwentelaars
dinsdag 17 mei 2022, door Janneke Postulart
“Drie jaar geleden was dit nog gewoon grasveld, net als die velden die je hierom heen ziet. Inmiddels is de bodem veel natter, zo nat dat je hier in de winter niet kunt wandelen.”

We zagen hoe een groot gebied totaal veranderde vanaf het moment dat er plek werd gemaakt voor de natuur. Een gebied waarin honderden libellen vlogen en veel verschillende soorten groeiden. Het was een groot contrast met de landbouwgrond dat er vrijwel tegenaan ligt waar letterlijk geen leven in de bodem zat. We graafden een klein gat in de grond, maar buiten gortdroge landbouwgrond, was er niets levends in te vinden. Een groot contrast met het gebied ernaast.

De kracht van deze wandelingen is de groep. En deze hoeft niet groot te zijn. De prachtige bloemen, Libelles, planten en bomen worden onderweg gezien, er wordt over gesproken en geleerd van elkaars verhalen en vragen.

De kinderen sleepten “worstjes” mee, (de sigaren van het riet). De fantasie nam ze mee naar worstjes bakken op een BBQ tot de vraag wat het nou eigenlijk precies is. Er is dan meestal iemand aanwezig die goed weet uit te leggen wat het is. Ze maakten het zaadpluis los van het “worstje” en zagen zo wat het nut ervan is. Zo is er dus niemand die de “reisleider” is, de wandeling wordt daardoor gevormd door iedereen.

De gesprekken gaan van over van alles, maar het belangrijkste is, is dat het binnen de groep blijft. Zodat iedereen gewoon kan vertellen wat hun bezighoudt. En deze wandelingen zorgen ervoor dat het makkelijker wordt om de waarde van natuur op waarde in te schatten.

Loop je de volgende keer mee?
Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Word jij onze nieuwe penningmeester?
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!