Vergroot je ook de biodiversiteit vanuit je eigen tuin?
De Omwentelaars
maandag 20 juni 2022, door Janneke Postulart
Wat is biodiversiteit? Ben je je bewust waarom het belangrijk is en waar kansen liggen?
Op dinsdag 14 juni was het impactgesprek: “de wereld helpen vanuit je tuin.” Renata Bruinsma (ecologe en Omwentelaar) schetste in de eerste 20 minuten grofweg een beeld waarom biodiversiteitscrisis een groot onderschat probleem is. Ze liet zien hoe door de intensieve landbouw en verstedelijking, de afgelopen decennia de biodiversiteit in Nederland met 85% is afgenomen. Het is niet alleen een probleem voor de natuurliefhebbers, maar voor al het leven op aarde. Alles hangt met elkaar samen door ecosystemen en voedselpiramides. Ook vrijwel al onze grondstoffen komen uit de natuur. Denk aan voedsel, kleding, medicijnen, schoon drinkwater, hout etc. Van deze ecosysteem diensten kunnen wij er geen missen en tegelijkertijd is alles wederzijds afhankelijk van elkaar om te kunnen voortbestaan.
In het tweede deel van haar presentatie gaf ze een inkijkje hoe ze de afgelopen 6 jaar haar tuin onder handen heeft genomen met veel praktische voorbeelden. Ze liet voor- en na foto’s zien die niets aan de verbeelding overlieten. Een prachtige oase van groen, bloemen, voedsel uit de moestuin, een natuurvijver. Elke tegel die je uit je tuin haalt, is een winst voor de natuur.
Het belangrijkste handvat dat ze meegaf waren de 4 V’s. Is er voedsel, variatie, veiligheid en ruimte voor voortplanting? Aan de hand van deze 4 V’s kun je kijken waar nog eventuele verbeterpunten zijn in je tuin.
In je eigen tuin heb je enorm veel impact. Als iedereen de tuin zo groen mogelijk maakt, dan maken we ons eigen natuurreservaat midden in de bebouwde kom. Natuur en de mens kan heel goed samenleven, als we de natuur de ruimte geven.
Na een korte pauze vertelde Marion Buurmans van Gemeente Roermond over de mogelijkheid van het aanleggen van een geveltuin, een boomspiegel adoptie en een groenadoptie. Alle ins- en outs staan in de bijgevoegde presentatie. Ook met deze oplossingen kunnen we gemeenschappelijke grond nog diverser maken.
Als laatste vertelde Carla de Groot in het kort over het initiatief We Green The World. Zij hebben de ambitie om de omgeving te vergroenen; te beginnen lokaal hier in de omgeving van Roermond/Roerdalen. Groener, biodiverser en daarbij ook educatie te betrekken. Wil je WGTW een handje helpen? Dat kan! Kijk voor meer informatie op https://wgtw.nl
Tijdens het laatste deel van de avond gingen we in gesprek om de volgende vragen te bespreken:
- Hoe ziet je tuin er nu uit?
- Wat zou je graag meer willen zien?
- Hoe kun je dat bereiken? (Denk hierbij aan de 4 V’s.
Een fijne avond waarbij we gelukkig weer veel nieuwe inzichten hebben kunnen delen met de aanwezige Omwentelaars. Rond de 40 mensen sloten deze avond aan en gingen het gesprek met elkaar aan. Ben je benieuwd naar de slides van de presentatie? Deze kun je hier downloaden: https://postul.art/downloads/impactgesprek_biodiversiteit.pdf (let op 140MB)
Komende zondag stappen we op de fiets en gaan we bekijken waar de kansen in Maasniel liggen voor meer biodiversiteit.
Attentie: voor zover mij bekend sprak Marion Buurman namens de gemeente Roermond en niet de bekende virologe Marion Koopmans.
Misschien ff aanpassen in de tekst? ;-)
Janneke Postulart zei op 10-07-2022 om 19:33 uur
Dank voor je scherpe geest Janne. Het is aangepast!
Uitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!